Dette må du tenke gjennom før du anskaffer deg katt

Det er et stort ansvar å eie et dyr, og et dyr trenger mye mer enn bare mat og vann. Derfor skal man aldri skaffe seg en katt uten å ha tenkt gjennom det nøye først. For et dyr er selvsagt ikke noe man kan kaste fra seg dersom man blir lei av det. Her er noen ting man bør tenke gjennom før man skaffer katt:

  • Utekatt eller innekatt

Et av de første valgene man må ta, er om katten skal være en ren innekatt, eller om den skal få være ute på egen hånd. En utekatt kan gjøre fra seg overalt, og den kan jakte på fugler og plage andre katter og dyr. Derfor er det viktig å vurdere situasjonen. Ikke alle liker katter i hagene sine. Skal man ha utekatt, bør man bo på et sted der den ikke forstyrrer noen, og katten må være merket, i tilfelle den forsvinner.

  • Hannkatt eller hunnkatt

Alle katter kan være snille. Det er ikke nødvendigvis slik at en hunnkatt er snillere enn en hannkatt. Derfor er det ikke så nøye hvilket kjønn katten har. Men hvis man har en hannkatt, bør den kastreres. Hvis hannkatten er kastrert, blir den roligere. En ukastrert hannkatt vil løpe rundt etter hunnkattene, og kan forsvinne. En ukastrert hannkatt vil også markere revir, det vil si at den tisser overalt.
En hunnkatt kan også steriliseres, eller den kan ta prevensjon dersom man ønsker at den skal få kattunger en gang i framtiden. Men prevensjon kan ha bivirkninger, så snakk med dyrlegen først.

  • Mating og stell

Før man skaffer katt, må man være sikker på at man har tid til å mate og stelle den. Det tar ikke lang tid å mate en katt, men hvis katten er langhåret, og skal børstes jevnlig, er stellet mer tidkrevende. Det kan også hende at hele familien må trå til for å leke med katten og stelle den. Derfor bør alle være enige om at familien skal skaffe en katt. Selv om det er et barn som skal ha katten, kan det hende de voksne må hjelpe til med mating og stell.

  • Sykdommer og vaksiner

Som katteeier må man også ta ansvar for å vaksinere katten, og man må passe på at den får behandling dersom den blir syk. Husk også at vaksiner er påkrevd dersom katten skal krysse landegrenser.

  • Pass på kattungen

En kattunge har ikke en ferdigutviklet retningssans. Derfor må den ikke slippes ut alene. Dersom den skal bli en utekatt, må den venne seg gradvis til omgivelsene, men være under oppsyn det første året.

 

  • Familiekatt eller utstillingskatt

Det finnes mange typer katter, og katter kan brukes til mye. Noen vil bare ha en god venn, en som holder sofaen varm. Andre vil ha en god musejeger som holder smågnagere borte fra hus og eiendom. Og noen vil ha en renraset utstillingskatt som de kan reise rundt på katteutstillinger med. Det er viktig å velge en katt som passer til det behovet man har. For det er faktisk ikke slik at alle katteraser er like gode musejegere eller har et like godt lynne. En familiekatt bør ha et godt lynne, spesielt dersom den skal være sammen med barn.

  • Et stort ansvar

Når man eier et dyr, kan man selvsagt ikke dra på ferie uten å ta hensyn til dyret. Noen liker å ha med dyret på ferie, og det går greit så lenge man holder seg i Norge. Men de fleste dyr, enten det er hunder eller katter, liker seg faktisk best hjemme. Hvis det er mulig, bør man få noen til å passe katten, for eksempel en nabo eller en slektning. Alternativt kan den plasserer i et kattehotell. En katt må aldri bli overlatt til seg selv. Det gjelder også for en utekatt.

  • Et selvstendig dyr

Katter har sterke personligheter, og de kan være vanskelige å dressere. En katt tar ikke imot ordrer på samme måte som en hund. Katten gjør mer som den selv vil. En katt er derfor ikke egnet til dressur. Den er først og fremst et kosedyr, et utstillingsdyr eller en musejeger.

Comments are closed.