Hellig Birma

Katterasen Hellig Birma stammer fra Frankrike. Katten har halvlang pels og skal ha mørkere avtegninger på ansikt, ører, hale og ben. Resten av kroppen skal være lys, og selve poten skal også være hvit, som en hanske. Kattene fødes hvite, med en liten flekk i ansiktet, og denne flekken vokser med tiden. Kattens pelsfarger er ikke komplett utviklet før katten er to år gammel. De godkjente fargevariantene er solid (ensfarget), tabby (stripete) og skilpadde (uregelmessig mønster).

Hellig Birma har en lang og rubust kropp. Beina er korte, mens hodet er bredt og nesen er middels lang. En Hellig Birma skal ikke ha oppstoppernese. Kattens øyne er mandelformede og blå. Selv om katten er langhåret, mangler den underpels. Rasen oppsto gjennom kryssavl mellom siamerserkatter og persere med hvite sokker. For å gjøre katten mer ”spennende og eksotisk” ble det skapt en myte om at den er en hellig katterase fra Burma, men den katterasen vi i dag kjenner som Hellig Birma, oppsto i Europa tidlig på 1900-tallet. Katten stammer derimot delvis fra innførte katter som kom fra Asia. Hellig Birma må ikke forveksles med burmeser, som er en annen rase.

Mer om katten

Hellig Birma er en middels stor katt, som veier fra 2,5 til 6 kg. Katten er sosial og vennlig, men er litt reservert. Den gir klar beskjed med et ”boff” når den er redd eller lei av noe. Den lange pelsen bør børstes jevnlig, men ettersom katten ikke har underpels, krever ikke pelsen daglig børsting. Hellig Birma har 22 godkjente fargevarianter. Kattens hansker og kiler på bakføttene er ofte avgjørende for utstillingskatter. Hanskene skal være mest mulig symmetriske. Kilene på bakføttene er lyse flekker som ser ut som en omvendt V. Disse skal også være symmetriske.

Hellig Birma har middels lang hale, med bustete pels. Hodet er rundt, ofte hjerteformet, med runde kinn. Ørene er plassert langt nede på hodet, og er små og avrundede. Pelsen er silkeaktig og blir ikke matt. Pelsen rundt halsen er lang, og former en krage rundt hodet.

Historien rundt rasen

De første eksemplarene av Hellig Birma kom til Frankrike i 1919. Opphavet til disse første kattene er ukjent, men det finnes legender om at de stammet fra et tempel i Burma. Det er likevel først og fremst i Europa rasen har blitt framavlet. De to kattene som ble tatt med til Europa var en hunnkatt og en hannkatt. Hannkatten døde underveis, men da var hunnkatten allerede drektig. En av kattungene fikk navnet Poupée. Hun ble utstilt i Paris i 1926, og ble stammor til dagens Hellig Birma. Katten ble anerkjent som egen rase i Frankrike i 1935, og anerkjent i resten av Europa på 1960-tallet.

Rasen forsvant nesten helt under andre verdenskrig. Etter krigen fantes det bare to birmakatter i hele Europa, men rasen ble reddet blant annet gjennom parring med perserkatter, og har blitt stadig mer populær.

Kattens temperament

Hellig Birma er en selskapelig og snill katt. Den er moderat aktiv, men liker å være med på alt som skjer. Derfor er den gjerne i nærheten av eieren. Katten liker å bli lekt med, men den kan også leke på egen hånd. Hellig Birma egner seg best som innekatt. Disse kattene kan være litt krevende, for de må aktiveres og underholdes. En Hellig Birma lager lite lyd, men den sier gjerne fra når den er sulten, eller dersom den kjeder seg og vil ha oppmerksomhet.

Comments are closed.