Kattemat – dette må du vite

Det finnes veldig mange typer kattemat, alt fra billig til dyr mat, og det er ikke lett å vite hvilken type som er best. Skal man velge våtfor, tørrfor eller begge deler? Skal man gi katten middagsrester eller bare kjøpemat? Her er noen tips og litt generell informasjon om kattemat.

 • Spesialfor koster penger.

Kattemat som man kjøper i dyrebutikk eller hos veterinær er ganske kostbar. Dette må man tenke gjennom før man kjøper katt. Fordelen med spesialforet er at saltinnholdet er lavt og at avføringen lukter litt mindre hvis man bruker denne maten.

 • Kattemat fra dagligvarebutikken kan inneholde mye salt.

For mye salt i maten kan gi katten nyreproblemer, og den kan få dårlig ånde, matt pels og avføring med sterk lukt.

 • Våtfor lukter sterkere enn tørrfor.

Det gjelder både når man serverer maten til katten, og når den kommer ut igjen som avføring. Våtforet har også kort holdbarhet når boksen eller pakken er åpnet.

 • Maten bør tilpasses katten.

Kjøp mat som er tilpasset katten. Det finnes spesiell mat til kattunger, til innekatter, til kastrerte katter og til eldre katter. Velg en mat som passer til kattens behov.

 • Velg fullkost.

Ikke alle typer kattemat er fullkost. Kattemat som ikke er fullkost kan gi katten mangel på viktige næringsstoffer. Denne typen mat må i så fall gis i tillegg til fullkost.

 • Varier kostholdet

En katt som spiser det samme hver eneste dag kan faktisk gå lei av maten. Derfor er det lurt å variere kosten, og i hvert fall servere det samme katteforet med ulike smaker. De fleste typer kattemat finnes i flere smaksvarianter. Dersom katten setter igjen mye mat, kan det hende den trenger litt variasjon.

 • Katten skal ha tilgang til mat hele døgnet.

Katter spiser når de selv vil. De liker å gå til matskålen mange ganger i døgnet, derfor må katten alltid ha tilgang til både mat og vann.

 • Katten vil ha matro.

Katter liker fred og ro rundt seg når de skal spise. Sørg for at matskålen står på et fredelig sted, gjerne litt bortgjemt og la katten være i fred når den spiser.

 • Katter og melk.

Mange katter tåler ikke vanlig melk. Skal de drikke melk, må de i så fall vennes til dette mens de fortsatt dier moren. Da kan man unngå at katten får laktoseintoleranse. Katter som ikke er vant til melk, kan derimot få kattemelk.

Som til hunder, finnes det egne godbiter til kattene. Disse kan bidra til å muntre opp katten, men husk at godbiter ikke skal erstatte vanlig mat. Godbiter egner seg heller ikke til å trene opp en katt, for de liker ikke å lære triks.

Katter kan gjerne spise kokt fisk, fiskeboller, fiskepudding og andre typer middagsmat. Men middagsmat bør gis i tillegg til kattemat. Dersom katten bare spiser middagsrester, kan den få mangelsykdommer.

 • Mat katten IKKE tåler

Krydder
Middagsmat med tynne beinrester (fugl, fisk, koteletter)
Fettrik mat
Bedervet mat
Rå grønnsaker
Lever
Sjokolade
Alkohol
Kaffe
Visse typer frukt (blant annet avokado og druer)

 • Katter er forskjellige.

Det er viktig å huske at katter er forskjellige. De liker ikke det samme, og det er ikke alle katter som spiser like mye. Noen tømmer katteskålen med én gang, mens andre småspiser litt nå og da. Noen elsker fiskeboller, andre hater det. Noen liker én type tørrfor, noen liker en annen. Derfor er det viktig å prøve seg fram for å finne ut hva som passer best til hver enkelt katt.

Comments are closed.