Maine Coon

Maine Coon er en stor katt. Den regnes som den største tamkatten i verden, og var den første katterasen som oppsto i Amerika. Gamle myter ville ha det til at katten var en krysning mellom katt og vaskebjørn, men i dag vet man selvsagt at dette er umulig. Katterasen er derimot en krysning, og oppsto ved at nybyggernes katter krysset seg med angorakatter som kom med båter til Maine. Katten har gener fra både skandinaviske, engelske og russiske katter, i tillegg til angorakatter.

En voksen Maine Coon veier fra 4 til 9 kilo. Hannkattene er større enn hunnene, og kommer opp i en vekt på 6 til 9 kg. Hunnkatter veier mellom 4 og 6 kg. Katten vokser langsomt. Det tar fire til fem år før den er fullt utvokst, og noen katter kan til og med bli tyngre enn 9 kg. Mange Maine Coon katter har polydaktyli, som betyr at de har flere tær enn andre katteraser. Disse ekstratærne forbindes ofte med skipskatter, men finnes hos flere katteraser. Polydaktyli kan være et problem, ettersom mange katteorganisasjoner forbyr utstilling av og avl på katter med ekstra tær. Dette forbudet gjelder også i Norge.

Mer om kattens opphav

Maine Coon ble utviklet som egen rase allerede på 1800-tallet. Navnet kan komme av myten om at de er blandet med vaskebjørner. Ordet coon kan være en forkortelse for racoon, som betyr vaskebjørn. Andre historier sier at ordet Coon var navnet på en skipskaptein som hadde med seg katten til Maine. Ordet Maine henviser naturligvis til staten Maine, der kattene først oppsto.

Maine Coon ble veldig populær da man begynte med katteutstillinger på 1800-tallet. Da perserkatten kom til USA, ble det derimot persere som ble de dominerende utstillingskattene, og Maine Coon ble nesten glemt av katteutstillere. Katten levde derimot videre som gårdskatt, og noen oppdrettere klarte å opprettholde rasen. I 1953 startet de The Maine Cat Club, og begynte å arrangere utstillinger bare for denne rasen. Da økte interessen igjen.

Maine Coon kom til Europa i 1978. Da deltok katter fra denne rasen på en utstilling i daværende Vest-Tyskland. I 1986 kom rasen til Sverige, og det første norske kullet med Maine Coon kattunger ble registrert i 1994. I dag har rasen blitt en av de største i Norge, og det blir født omtreng 1000 Maine Coon kattunger i Norge hvert år.

En fin utstillingskatt

Maine Coon er en vennlig og rolig katt, og den er tålmodig. Dette er viktige egenskaper for en utstillingskatt, og under norske katteutstillinger kan man se mange Main Coon. Det arrangeres mange katteutstillinger i Norge, og de aller beste kattene konkurrerer også i utlandet. For å delta på utstilling må man sette seg inn i reglene. Hvis man skal stille ut katten på NRRs utstillinger, må man være medlem i en klubb som er medlem av NRR (Norske Rasekattklubbers Riksforbund). Hvis man skal stille ut katten, må den ha en stamtavle. Derfor bør Maine Coon kjøpes fra en godkjent oppdretter. Innavl kan også være et problem dersom katten ikke har stamtavle og den deretter skal brukes til avl. Innavl vil svekke rasens helsetilstand på sikt.

Fargevarianter

Maine Coon finnes i mange fargekombinasjoner. De offisielle fargene er:

  • Sort, blå
  • Sort, blå med hvitt
  • Sort/brun agouti
  • Sort/brun agouti med hvitt
  • Skilpadde, rød/krem
  • Skilpadde, rød/krem med hvitt
  • Sølv, smoke
  • Sølv, smoke med hvitt
  • Helhvit

Comments are closed.