Når katten ikke bruker kattedoen – slik gjør du

Alle katter kan finne på ugagn, som å gjøre fra seg i kroker og kriker, i stoler og sofaer. Til og med en katt som allerede er stueren kan plutselig tisse i en krok. Det kan være flere årsaker til at katten gjør dette:

En katt som kjeder seg kan finne på mye rart for å få oppmerksomhet. Katter som er alene hjemme hele dagen, og misliker dette, kan både ramponere huset og de kan gjøre fra seg overalt.

  • Urinveisinfeksjoner

Urinveisinfeksjoner kan gjøre at katten rett og slett ikke klarer å holde seg. Da har den ingen kontroll med når eller hvor urinen kommer ut. Inkontinens er spesielt vanlig hos eldre katter, men kan også ramme yngre katter. Hvis katten ikke klarer å holde seg, bør man kontakte dyrlege og eventuelt få medisiner.

  • Feilplassert kattedo

Selv om det kan virke som katter gjør fra seg hvor som helst når de er ute, er det faktisk ganske nøye med hvor de vil ha kattedoen. Hvis katten ikke bruker kattedoen, kan man prøve å flytte den litt rundt. Katten vil ha doen på et fredelig sted. Den liker ikke å bli sett på mens den gjør sitt fornødne. Dersom katten ofte tisser i én bestemt krok, kan man flytte kattedoen til dette stedet, og se om katten bruker doen da. Når man har funnet en god plassering for kattedoen, bør den stå på dette stedet hele tiden.

Kattungens nye liv

Det kan ta litt tid å få en kattunge husren. Selvsagt blir kattungen trent til å bruke kattedo før den forlater moren, og både kattemoren og morens eiere kan ha gjort en god jobb med dette. Men uansett hvor flink kattungen var til å bruke kattedoen de første ukene, kan den endre oppførsel når den kommer til et nytt hjem. Der er alt nytt og annerledes, og den kan finne på å gjøre fra seg litt overalt. Vær klar over at dette kan skje, og vær tålmodig med kattungen. Det er både skremmende og rart å flytte til et nytt hjem, og det er mye den må venne seg til. Ikke forvent at den oppfører seg perfekt fra første stund, og ikke skjenn på den. Da blir den bare enda mer redd og usikker på det nye hjemmet sitt. Hvis kattungen sliter litt i starten, kan disse tipsene hjelpe:

  • Vis at doen finnes

Kattungen må lære seg hvor doen er. Den må også lære seg at doen er trygg. Sett kattungen oppi kattedoen med jevne mellomrom, og la den føle seg trygg der. Vis den at doen er ufarlig, og at den får være i fred der.

  • Ha doen på et rolig sted

Ikke plasser kattedoen midt i allfarvei, eller på et sted med mye bråk. Velg gjerne et mørkt og litt bortgjemt hjørne.

  • Respekter privatlivet

Ikke forstyrr kattungen når den bruker kattedoen. Hvis det er barn i huset, må de lære seg å la kattungen være i fred når den er i kattedoen. Dette er kattens eget private sted.

  • Vis kattungen korrekt oppførsel

Ikke bli sint på kattungen dersom den har tisset utenfor doen. Sett kattungen oppi kattedoen, selv om den allerede har gjort fra seg. Prøv å få den til å grave i kattesanden, slik at den forstår at det er der den skal gå på do.

Generelle tips for alle katter

  • La kattedoen bli skitten

Hvis katten ikke bruker kattedoen, kan det lønne seg å la doen blir skitten noen ganger, slik at de kjenner lukten og forhåpentligvis går til kattedoen når de trenger det.

  • Fjern lukt andre steder

Hvis katten har gjort fra seg utenfor doen, må man fjerne all lukt der katten har gjort fra seg. Hvis lukten ikke blir fjernet, kan katten finne på å gå tilbake til samme sted og gjøre fra seg igjen.

  • Bruk andre lukter

Det finnes lukter katter misliker. Ved å plassere en plante den misliker i kroken der den har tisset, vil katten holde seg vekk. Man kan også kjøpe spray som holder katten vekk fra steder den ikke skal være.

Comments are closed.