Norsk Skogkatt

Norsk skogkatt ble ikke anerkjent som egen rase før i 1977, men katten har en lang historie. Den oppsto som egen rase på 1930-tallet. Rasen oppsto i Norge, men er enda vanligere i Sverige. Skogkatten er en av de mest populære katterasene i Norge og Sverige. Katten er også populær i andre land, blant annet i USA. Norsk skogkatt har blitt en nasjonal stolthet i Norge, og på verdensutstillingen for katter i 1992 var det nettopp norsk skogkatt som ble utstillingens vinner.

Skogkatten har vært en vanlig gårdskatt, og den har blitt kalt både huldrekatt og trollkatt. Tidligere trodde mange den hadde magiske egenskaper, og at den var en krysning mellom gaupe og katt.

Rasens historie

Skogkatten stammer fra såkalte skaukatter, som har levd i Skandinavia i mange århundre. Skaukattene hadde lang, tett pels, og det sies at disse kattene kom til Norge med vikingene. Kattene stammer antakelig fra Svartehavet og Kaspihavet. Skogkatter har blitt vist på utstillinger siden 1938, da den norske rasekattklubben startet. Skogkatten ble nesten utryddet under første verdenskrig, og rasen ble ikke systematisk avlet på før i 1972. Norsk Skogkattring ble stiftet i 1975. To år senere var arten internasjonalt anerkjent, og rasen ble eksportert til flere land. Rasens stambok ble stengt i 1990.

Mer om rasen

Norsk skogkatt er mellomstor, og hannene er større enn hunnene. Hode er trekantet med rett nese, buet panne og ovale øyne. Ørene har en karakteristisk hårdusk, og mange av kattene har også hårtufser på ørespissene, såkalte gaupetufser. Kattens kropp er lang og muskuløs. Beina er lange og potene er store og runde. Bakbeina er lengre enn forbeina, og halen er lang og buskete og skal være minst like land som kroppen. Skogkatten har varm underpels og vannavstøtende overpels. Katten har også kinnskjegg, krage og loddent ragg på bakføttene.

En voksen skogkatt veier mellom 4 og 9 kg. Den tykke underpelsen kan få floker, og katten bør derfor børstes ukentlig. Pelsen er forholdsvis lett å stelle. Den tette pelsen gjør katten hardfør, og den kan være utendørs også om vinteren. Pelsen kan være kortere om sommeren og lengre om vinteren. Skogkatten er sunn og frisk, og rasen har få arvelige helseproblemer. Skogkatten er leken og nysgjerrig, og den er også flink til å fange mus. Den ligner mye mer på naturkatter enn mange av de andre rasekattene, og egner seg dermed også for folk som ønsker seg en familiekatt, og ikke en utstillingskatt.

Godkjente fargevarianter

Norsk skogkatt finnes i utallige farger, og de aller fleste fargene er godkjente for utstillingskatter. Unntaket er maskemønster (siamesermønster), sjokoladefarge, kanel, lilla og fawn. Tidligere var heller ikke fargene rav og lys rav godkjent for utstilling, men disse fargene ble anerkjent i 2004. Skogkatter stilles ut etter fargegrupper.

Kattens personlighet

Skogkatten liker å klatre, og den har en unik oppførsel når den klatrer i trær. I stedet for å klatre baklengs ned, går den nedover i en spiral rundt treet, med hodet først. Skogkatten har lett for å knytte seg til mennesker, men utvikler seg langsomt i forhold til andre rasekatter. En skogkatt kan oppføre seg som en hund, og følge etter eieren overalt. Skogkatten regnes for å være intelligent, og den er vennlig, tålmodig og rolig. Rasen passer derfor bra til barnefamilier. Hvis katten ikke får klatre ute, bør den ha et klatretre eller klatrestativ inne. Skogkatten går godt sammen med andre katter og hunder.

Comments are closed.